Intézmények, kórházak, önkormányzatok energetikai korszerűsítése

Modernization Programme for Institutions

Az intézmények energiahatékonyságát támogató szolgáltatásaink


EMIT


OSAP


Tanúsítvány


Épületdiagnosztika


Panda energiamenedzsment szoftver


Energia monitoring


Pályázati előkészítés

Kötelező energetikai tevékenységek

EMIT - Energiamegtakarítási intézkedési terv

Az Energiamegtakarítási Intézkedési Terv célja a közintézmények energiafelhasználásának optimalizálása. Tulajdonképpen, ez az intézmények energia auditjának tekinthető. Tartalmazza a jelenlegi energetikai állapot felmérését, az energiahatékonysági intézkedések meghatározását, az intézkedések ütemezését és az intézkedésekkel elérhető energiamegtakarítás kimutatását. Az EMIT-et épületre, illetve épületegyüttesre vonatkozóan kell elkészíteni. Részletes információ: Energiamegtakarítási intézkedési terv - EMIT > >

OSAP jelentés

A MEKH az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) keretében gyűjti és kezeli a külön jogszabályban meghatározott energetikai tárgyú adatokat a gazdálkodó szervezetek vonatkozásában. Ennek alapja az erre kötelezett fogyasztók rendszeres és részletes kötelező adatszolgáltatása, melynek az erre rendszeresített űrlapok kitöltésével és megküldésével tehet eleget. A megfelelő adatszolgáltatás elkészítésében támogatást nyújtunk. További információ: OSAP jelentés készítés > >

Kötelező almérő telepítés

Az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezeteket a MEKH almérők telepítésére kötelezi energiafogyasztásuk függvényében. A rendelet 2020. január 24-től hatályos, azonban a kötelezettség fokozatosan kerül bevezetésre. A kötelező almérő telepítést kedvezményes áron vállaljuk azon ügyfeleink részére, amely cégeknél a szakreferens feladatkört is ellátjuk. Almérő telepítés részletes információ > >

Energetikai tanúsítvány

Minden saját tulajdonú ingatlannal rendelkező szervezetnek - így egy nagyvállalatnak is - energetikai tanúsítást kell igénybe venni az alábbi tevékenységekhez:

  1. Adás-vétel: Adás-vételkor minden esetben az eladó kötelezett energia tanúsítványt készíttetni
  2. Bérbeadás: Bérbeadáskor minden esetben a bérbeadó kötelezett energia tanúsítványt készíttetni
  3. Energiahatékonyságot célzó pályázatok beadása

Energetikai tanúsítvány részletes információ > >

Nem kötelező, de energiaköltség megtakarítást eredményező energetikai szolgáltatások

Panda energiamenedzsment szoftver

A Panda Energiamenedzsment szoftver kimutatja az energiamegtakarítási lehetőségeket, rendszerezi az energia számlákat, és elemzéseket készít a szolgáltatók idősoros adataiból és az almérések alapján. Panda Energiamenedzsment > >

Energia monitoring

Tudta Ön, hogy épületei energiafogyasztását online követheti mennyiségi és forint adatok formájában? Hogy tetszőleges időszak fogyasztását is elemezheti? Hogy azonnali megtakarítást érhet el az állandó tulajdonosi jelenlét biztosításával és az energiaszerződések optimalizálásával? Hogy van lehetőség beruházási költség nélküli megtakarításra? Az energia monitoring révén fenti lehetőségek rendelkezésére állnak, legyen szó akár adatgyűjtésről, akár épületautomatizálásról, akár elemzésről és felügyeletről.

A kötelező almérő telepítésen felül további smart metering szolgáltatásokat is igénybe vehet, biztosítva vállalata XXI. századi működését energetikai szempontból is: Energia monitoring részletes információ > >

Épületdiagnosztika

Építészeti vagy gépészeti, üzemeltetési problémák állhatnak a túl magas energiaköltségek mögött. Annak érdekében, hogy a valós hibák kerüljenek feltására, épületdiagnosztikára van szükség, melyet hőkamerával, műszeres nedvességméréssel, gépészeti problémáknál mobil adatgyűjtéssel, és egyéb energetikai mérésekkel végezzük el.

Az épületekre, építészeti szerkezetekre, gépészeti és elektromos berendezésekre vonatkozó vizsgálatokról, állapotfelmérésekről és egyéb műszeres mérésekről szóló bővebb tájékoztatás: Épületdiagnosztika részletes információ > >

Pályázati előkészítés

A sikeres pályázatokhoz pályázati startra kész állapot szükséges. Ez kész Energetikai koncepcióval érhető el. Az általunk elkészített Energetikai Koncepciónak köszönhetően az adatok döntő többsége folyamatosan rendelkezésre áll, így az energetikai és pénzügyi lehetőségek vizsgálata jóval a pályázat kiírását megelőzően megkezdődhet. Az energetikai számítások elvégzése révén pedig elkészülnek a pályázathoz szükséges tanulmányok, így a pályázatok elkészítésének határideje minimálisra csökkenthető, és ez lehetővé teszi már a kiírás napján történő beadást! Energetikai pályázatok részletes információ > >

Intézményi tulajdonban álló gazdasági társaságokra vonatkozó energetikai előírások

Intézményi tulajdonban álló gazdasági társaságokra ugyanazok az energetikai előírások vonatkoznak, mint bármely más gazdasági társaságra. A kötelezően előírt energetikai tennivalókat és a nem kötelező, de működést támogató energetikai tennivalókról további információ: Nagyvállalatok energiahatékonysága > >

Miért a Pannon Épületenergetikát választják partnereink?

  • Mérnökirodánk leveszi az intézmények válláról az előírásoknak, kötelezettségeknek való megfelelés terhét.
  • Energetikai szaktudásunk révén nem csak a papírmunkát végezzük el, hanem valós költségmegtakarítást kutatunk fel.
  • A teljes energetikai rendszer vizsgálata megtörténik, beleértve az üzemeltetéshez és gyártás esetén a technológiához kapcsolódó tényezőket is. Az átfogó energetikai felmérések révén nyert adatok szakmailag támogatják a tulajdonosi döntést oly módon, hogy az egyes fejlesztési, korszerűsítési lehetőségeket a beruházási költség és megtérülés szempontjából összehasonlíthatóvá teszik.
  • Mérnökirodánk további innovatív energetikai szolgáltatásokkal is áll rendelkezésére, mivel a valós idejű monitoringra is megoldást kínálunk. Energia Kontroll Rendszerünk révén a költségek folyamatos kézben tartása, az állandó tulajdonosi jelenlét biztosítása is megoldott.

Partnerség a XXI. századi energetikában              
                 
                 
                 


Cikktár - Intézményi energiahatékonyságIntézmények korszerűsítése – hogyan és miből?

Már nem csak az energiaköltségekre fordítható összegek szűkössége, hanem a szigorodó jogszabályi előírások is rákényszerítik az önkormányzatokat a tudatos épületüzemeltetésre és az ezzel járó energetikai korszerűsítésekre. 

Részletes leírás »


Energetikai dokumentáció – kulcs az állami támogatáshoz (KEHOP-5.2.10)

Azok az intézmények, amelyek műszaki tekintetben idejében felkészülnek a pályázatokra, óriási előnnyel indulnak azokon. Így tett például a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet (Farkasgyepü) is, amely a KEHOP-5.2.10 keretében nyert támogatást egyes épületeinek épületenergetikai felújítására.

Részletes leírás »

Ebben a 9 közintézményben már működik az energiakontroll!

A Hegyvidéki Önkormányzat innovatív technológiai megoldásokkal és a fogyasztók bevonásával csökkenti középületeinek energiafogyasztását. Komoly eredményeket lehet elérni a közintézmények energiahatékonyságának növelésével és az energiafogyasztás csökkentésével - erre mutatott rá a Together projekt keretében tartott workshop is, amelyen a Pannon Épületenergetika képviselője is előadóként vett részt.

Részletes leírás »


Energiahatékonysági pályázat városoknak

Energiahatékonyságot, illetve megújuló energiafelhasználást növelő beruházásokat terveznek megvalósítani?

Részletes leírás »

Hat követendő zöld nagyváros

Reykjavik - Vancouver - Koppenhága - Oslo - London - Malmö
A minél nagyobb fokú energia függetlenségre való törekvés nem csak környezetvédelmi, hanem nemzetbiztonsági kérdés is. A megújuló energiaforrásokra épülő technológiák alkalmazásával egy adott intézmény, város, régió vagy akár ország függetleníteni tudja magát a nemzetközi kitettségtől.

Részletes leírás »


7 MW-os naperőmű épül Pécsett

A teljes egészében európai uniós forrásból, mintegy 3,5 milliárd forintból megvalósuló 7 MW-os erőmű a tervek szerint december végéig épül meg, egy közel 20 hektáros városi tulajdonú területen, Tüskésréten.

Részletes leírás »

Fenntartható település? Megéri!

A HuGBC által szervezett Fenntartható településfejesztés című korferencián jártunk.
Az energiagazdálkodás megtérülő befektetés - ezt a témát járták körül a fenntartható építés iránt elkötelezett szakemberek a települések vezetőivel és az önkormányzatok szakembereivel.

Részletes leírás »


Létesítménygazdálkodás az egészségügyben

Az Egészséges Magyarország 2014-2020 című ágazati stratégia adatai szerint például az összes építmény 20,6%-a felújítandó, 8,7%-a rekonstruálandó és 7,4%-a szanálandó. Tekintettel arra, hogy szigorúan véve egy épület létrehozásának költsége csak mintegy tizede a használata során felmerülő összköltségnek, látható, hogy a közvagyonból hatalmas összegeket fordítunk az ágazat ingatlanvagyonának kezelésére, üzemeltetésére.

Részletes leírás »

Az energetikai felülvizsgálat figyelemreméltó előnyei intézményeknél

A téma megvitatása kapcsán a megtakarítások felkutatása – sikeres pályázati részvétel – korszerűsítési rangsor hármasát kell körüljárnunk. Az elért megtakarítások a pályázati előkészületekhez is felhasználhatók, a korszerűsítési rangsor pedig a tudatos vezetői döntéshez szükséges. Mi a legfontosabb tudnivaló ezekről?

Részletes leírás »


Energetikai felújítás Esztergomban

A Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium, Kollégium és Rendházban tavaly ősszel elkezdődött 300 M Ft-os energiahatékonysági korszerűsítés során az épület komplex energetikai korszerűsítése valósul meg. A D-G energetikai besorolású épületek éves energiaköltsége bruttó 40 millió Ft volt. Jelenleg a kazánházi rekonstrukció zajlik.

Részletes leírás »

Települések pályázati előkészületei

A projekt során elkészült dokumentum (energetikai koncepció) az energetikailag optimális építészeti és gépészeti beruházásokra tesz javaslatot a két ingatlant illetően. A projekt fő céljai az energetikai szempontból megfelelő döntés-előkészítés és a pályázati startra kész állapot biztosítása.

Részletes leírás »


Szent Margit Kórház teljes körű energetikai felmérése

A projekt céljai: pályázati előkészület és energetikai szempontú döntés előkészítés

Részletes leírás »

Az egyházi épületek energiahatékonysági fejlesztéséről

Felhívás társadalmi egyeztetésre: az „Egyházi épületek 2014-2020 időszakban megvalósuló energiahatékonysági fejlesztéseinek előkészítése” címmel (KEOP-7.13.0/15 kódszámú) 

Részletes leírás »


Mikor nevezhetünk egy várost fenntarthatónak?

az urbanizációhoz köthető a világ szén-dioxid kibocsátásának a 70 százaléka. Minél többen élnek egy adott városban, annál nagyobb veszélyt jelentenek a nem megújuló természeti erőforrásokra, ami pedig gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi problémákhoz vezet. Hogyan segíthetnek az  ICT technológiák?

Részletes leírás »

Egy város intézményeinek energetikai számításai

Szombathely város intézményeinek energetikai felmérését a BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft.-val közös projekt keretein belül végeztük el. A 31 épületet átfogó munkára 2014. első negyedévében került sor. 

Részletes leírás »


A Nyírő Gyula kórház energetikai megtakarításairól

Jelentős energiamegtakarítást ért el a kórház egy innovatív energia-felhasználást optimalizáló rendszer alkalmazásával, a projekt partnere a Pannon Épületenergetika volt.

Részletes leírás »

Hogyan lehet egy intézmény 'startra kész' a pályázati kiírásokkal egyidejűleg?

Egyik ügyfelünk, egy vidéki gimnázium és kollégium KEOP pályázat keretében nyert 250 millió Ft-ot. Minek köszönhető a siker? Az alábbi projektbemutató lapról megtudható mindez:

Részletes leírás »


Korszerűsítések finanszírozása megtakarításokból? Lehetséges ez? Igen!

Az egyik budapesti központi kórházban lezárult a kórházak és rendelőintézetek számára felajánlott energetikai felülvizsgálat. 

A kórház vezetősége úgy döntött, hogy a megtakarítás egy részéből olyan fejlesztéseket irányoz meg, melyek támogatják az energetikai folyamatokat és segítségével további megtakarítások érhetőek el.

Az alábbiakban található a projekt rövid bemutatása:

Részletes leírás »

Jelentős jövőbeni megtakarítások kimutatása intézményeknél

A Pannon Építőműhely Kft. közel 20 éves szakmai tapasztalattal, független mérnöki irodaként, teljes körű energetikai tanácsadással áll ügyfelei rendelkezésére. 

Az energetikai tanácsadás során az üzemeltetés minden olyan területe vizsgálat alá kerül, amely energia megtakarítást eredményezhet. 

Tagságaink: HuGBC (Hungarian Green Building Council), Iroda.hu, MEHI (Magyar Energiahatékonysági Intézet), ECOS (Első Magyar Megtakarítási Egyesület)

Részletes leírás »

general building contractor - english
© 2009-2024 Pannon Építőműhely kft.
Kapcsolat