Energia racionalizálás irodaházakban - Energiatudatos fejlesztési lehetőségek

Programme for energy-conscious office buildings
www.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Energiatudatos irodaház program » Energia racionálás irodaházakban

Energiatudatos fejlesztési lehetőségek

Megjelenés: ww.iroda.hu
Megjelenés dátuma: 2013. február 18. 
Téma: Energiatudatos Irodaház Program - Kedvező megtérülési idejű fejlesztés. 
Beszélgetés Noéh Gáborral, az AIG/Lincoln Vagyon és ingatlankezelési üzletág műszaki vezetőjével.
A riport készítője: Kovásznai Krisztina, Pannon Építőműhely Kft.  


Energiatudatos Irodaház rovatunk szerkesztője, a Pannon Épületenergetika ismételten egy nagy elismertségnek örvendő szakértő véleményét kérte az irodaépületek fejlesztési lehetőségeivel kapcsolatban.

Az AIG/Lincoln Kft. egyike azon cégeknek, akik a legmagasabb minőségű üzemeltetési szolgáltatást és környezetet biztosítják ügyfeleik számára a fővárosban. Nagy valószínűség szerint ennek köszönhető, hogy az elmúlt évben 140.000 m2 területtel bővítették portfóliójukat. Folyamatos növekedésük oka többek között a kimagasló ügyfél elégedettség és az a fajta szakmai tudás, mellyel a cég munkatársai rendelkeznek. 

Nézzük, hogyan vélekedik Noéh Gábor, műszaki vezető azokról a fejlesztési lehetőségekről, melyeknél az elsődleges szempont az energiatudatosság valamint a költségek optimalizálása a cél.

„Az épületek költség és energia optimalizálását legegyszerűbben egy több lépcsős folyamatban lehet szemléltetni, melyben négy szakaszt  lehet elkülönítenünk.

Energia költségek optimalizálásának fejlesztési lehetőségei:

* Fogyasztói szokások módosítása- tekerd le, kapcsold ki, zárd el.

Ez alatt azokat a mindennapos feladatokat értjük, amikor a karbantartást végző szakember folyamatos kontroll alatt tartja az épületben a hőmérséklet, víz, gáz, áram szolgáltatást biztosító berendezések működését. Megfelelő időben a megfelelő módon üzemelteti a rendszereket, optimalizálja azok működését és ezzel a működés költségeit. Nyomon követi a felhasználói szokásokat, szükség esetén tájékoztatja a végfelhasználót a helyes működtetésről.

* 1-2 éven belül megtérülő beruházások.

Jellemzően kisebb beruházások, melyek a rövid megtérülési idő miatt sokszor az üzemeltetési költségeken belül megvalósíthatóak, természetesen az üzemeltetési költségek csökkenése mellett. Erre lehet egy kitűnő példa az Energiatudatos Irodaház Program bevezetése és az annak alapjául szolgáló energia kontroll rendszer telepítése. 

* 3-4 éven belül megtérülő beruházások.

Ilyenek lehetnek például a közepes méretű műszaki, energetikai fejlesztések, mint pl. az épületfelügyeleti rendszerek fejlesztése vagy az épületekben a gépészeti rendszerek hatásfok javító  átalakítása, úgymint modernizálás, újra beszabályozás, stb.

Direkt megtérülés nem számolható, viszont lehetőséget nyit további hatékonyságnövelésre az energetikai adatgyűjtő rendszerek telepítése vagy egyáltalán az energiafogyasztás a differenciált mérhetőségének megvalósítása.
Ezen beruházásokat jellemzően az épületek tulajdonosi felújítási büdzséből fedezik és a „haszon” a bérlőknél csapódik le költségcsökkentés formájában.

*  3-4 év fölött  megtérülő beruházások.

Felújítás, beruházás jellegű beruházások, melyeknél megtérülési idő fontos, de nem annyira jellemző faktor.
Kitűnő példa erre a Heitman European Property Partners IV és az AIG/Lincoln által megvalósított Science Park felújítás jellegű fejlesztési beruházása, melynek keretében megvalósult egy teljes körű energetikahatékonysági rekonstrukció, telepítésre került egy új épületfelügyeleti rendszer, és átalakításra került a gépészeti rendszer is. Ennek eredményeként az épület gázfogyasztása 60 % fölötti értékkel csökkent, a közös területek elektromos fogyasztásában pedig  10 % fölötti érték mutatkozott. Ez a teljes „közös” energia költségnek közel 30%-a, illetve  teljes üzemeltetési költség több mint 15%a. Ebben a kivételes esetben a megtérülés 3 év alatti, mely a megtakarítás mértékével egyetemben szinte egyedülállló.

Ezen felül a fejlesztési program keretében  az épület mind a három kategóriában elérte a BREEAM in Use rendszerben a „Very Good” minősítést, ami középeurópában szintén egyedülálló.” – nyilatkozta Noéh Gábor.

Érthető módon az épületek tulajdonosai, üzemeltetői a minél rövidebb idejű megtérülési fejlesztéseket preferálják, de szerencsére egyre több példa van a tudatos, előremutató fejlesztésekre is, egy felelős ingatlankezelőnek kimagasló a szerepe.

1-2 éven belül megtérülő beruházás: Energiatudatos Irodaház Program

A programhoz való csatlakozás nulladik lépése az energia fogyasztás vizsgálata. A vizsgálat során a szerződésekben és számlákban rejlő megtakarítási lehetőségek felkutatása a cél. Tapasztalataink szerint, ennek eredménye sok esetben pénzügyi fedezetet nyújthat a program további lépéseinek megvalósítására, az energia monitoring rendszer kiépítésére.

Az energia kontroll rendszer segítségével megvalósul a megfelelő mennyiségű és minőségű fogyasztási adat lekérése, melyek minden energetikai döntés alapjául szolgálhatnak a költségek minimalizálásának érdekében. Tapasztalataink szerint a fogyasztási adatok megfelelő nyomon követése mintegy 10-15%, az automata beavatkozás akár további 10-20% megtakarítást eredményez.

Az Energiatudatos Irodaház Program további előnye, hogy az adatgyűjtés megvalósulása nem a 3-4 éven belül megtérülő beruházások keretében jön létre, hanem a rendszer akár egy év alatt is kitermeli az energia hatékonyság minimalizálásának érdekében megvalósult beruházást.

Az Energiatudatos Irodaház Programról és a programhoz való csatlakozási lehetőségekről bővebb információkat itt találhat: www.pannonmuhely.hu/irodahaz.

2014-02-27 14:01:47

További cikkek a témában: Hogyan szerezzünk új bérlőket? || Hogyan tervezzünk energiatudatosan? || Hogyan növeljük a bérlői elégedettséget? || Költséghatékonyság a zöld irodákban || A fejlesztési prioritások kijelölése || Energia továbbadás jogszabályi háttere || Áttekintő információk || Több épületet üzemeltet? || Irodaház angol || Források 17%-a vállalati energiahatékonysági beruh || Energetikai veszteségfeltárás || Energiafogyasztás kézben tartása ||

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >
general building contractor - english
© 2009-2023 Pannon Építőműhely kft.
Kapcsolat